Ülser, Peptik Ülser:
Genel Bilgiler:

Ülser, mide-barsak sisteminde herhangi bir yerde, yani yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı veya barsaklarda oluşan yaralardır. Bizim burada bahsettiğimiz mide ve düedonum'daki (oniki parmak barsağı) iyi huylu yaralardır. Mide ülserlerine, düedonum ülserlerine nazaran daha az rastlanır. Düedonum ülserleri onbeş yaşından önce nadiren görülür. Mide ülserlerine nazaran rastlanma oranı 4 defa daha fazladır ve erkeklerde kadınlardan daha çok görülür. Mide ülserlerinin rastlanma oranı ise kadın ve erkeklerde eşittir. 40 yaşından önce seyrek rastlanır.

Belirtiler - Bulgular:

Mide ve düedonun ülserlerinde yemeklerden 1-3 saat sonra başlayan yanıcı ve kemirici tarzda ağrı en fazla rastlanılan şikayetlerden bir tanesidir. Ağrı, bir şey yemek veya antiasit ilaç almakla kaybolur. % 60-90 oranında hastalar geğirme, şişkinlik, gerginlik ve mide bölgesinde ağrıdan şikayet ederler. Bu dönemler birkaç hafta sürer, daha sonra birkaç hafta-ay süren şikayetsiz dönemler izlenir. Çok zamanda mevsimlik alevlenmeler görülür. (İlkbahar, sonbahar mevsimleri)

Düodonumun tekrarlayan ülserlerinde mideden oniki parmak barsağına geçişte, daralmaya bağlı iştahsızlık, kilo kaybı, erken doyma, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde görülebilir.

Nedenleri:

Çeşitli nedenleri vardır. Düedonum ülserlerinin % 90'ında mide ülserlerinin % 75'inde Helicobakter Pylori Gastriti mevcuttur. Diğer önemli bir neden de midenin en iç tabakası olan mukozanın bütünlüğünü sağlayan koruyucu faktörler (mukus, bikarbonat, kan akımı) ile agresif faktörler (asit, pepsin, safra tuzları, pankreas enzimleri) arasındaki dengenin bozulmasıdır. Bu dengeyi bozan risk faktörleri:

Günde yarım paketten fazla sigara
İlaçlar (kortizon cinsi ilaçlar, yüksek doz, uzun süreli tedavi)
Stres
Sosyo ekonomik sıkıntılar
Aşırı baharatlı besinler
Alkol, kafein
Ailevi ülser öyküsü

ÜLSER
KANAMA
DELİNME


Tedavi edilmeyen ülserlerde % 5 oranında delinme (Perforasyon), % 25 oranında da kanama riski mevcuttur. Midenin radyolojik tetkiki ile % 70-90 arasında, endoskopi (Gastroskopi) ile % 95 isabet oranı ile teşhisi mümkündür.

Son yıllarda endovasküler girişimde başarıyla uygulanmaktadır.
hastalıklar