Stres:

Karanlık bir geçitteyken ürkütücü biri ortaya çıkar ve yolunuzu keser. Acaba bir soyguncu mu?Böyle bir durumda, vücudunuz kendiliğinden kırmızı alarm durumuna geçer. Korku duyarsınız, duyularınız harekete geçer. Kanınıza bol miktarda hormon salgılanması daha derin soluk almanıza ve kalp atışlarının yükselmesine yol açar. Kaslarınız tehlikeyi sezmişcesine gerilir. Harekete geçip bu saldırganla mücadele etmeye ya da geri dönüp kaçmaya hazırsınızdır! Vücudunuz sezdiğiniz tehlikeyi fark etmiştir , iç güdüleriniz yaşamda kalma mücadelesine destek verir. Bu örnek aşırı olsa da, bazı stres kaynakları gündelik yaşamın ayrılmaz parçasıdır. Aslında stres gereklidir, bizi ayakta tutmaya ve tehlikelerden korumaya yardım eder. Örneğin, yoğun trafik olan bir yolda karşıya geçerken uyanık olmamızı sağlar.

Ne yazık ki, bazen strese karşı koyamaz ve sıkıntıya kapılırız. Trafik sıkışıklığı, gazetenin geç gelmesi gibi sıradan günlük durumlarda gerilir, kolayca öfkeleniriz. Çok basit olaylar bile patlamamıza yol açar.

Stres hormonlarının sık salgılanmasıyla hiç rahatsız olmadığımız şeylerden kaçar hale geliriz. Aslında, ne kadar kontrollü olursanız olun, iş çıkışındaki yoğun trafiğe takılır kalırsınız. Bütün bu içinizde kalmış duygular tansiyonu yükseltir, kalp dahil bütün vücuda ağır bir yük oluşturur.

Stresden sıkıntı çektiğinizi düşünüyorsanız, paniğe kapılmayın! Tıbbi sorunlar çözülmez değildir ve stresden kurtulmanın birçok yolu bulunur.

Strese Kimler Yatkındır?

Stres belirtilerinden bazılarının sizde bulunduğunu düşünüyorsanız, stres düzeyiniz biraz yüksek demektir. Belki çok çalışıyorsunuz, çok otomobil kullanıyorsunuz ve hırslı birisiniz. Bu tür kişiliğe doktorlar "A türü" kişilik derler. Bunun tersi olan kişilik türüne de "B türü" denir. Bu kişiler her zaman sakin, rahat ve telaşsızdırlar. Hiçbir şeyi olay haline getirmezler. Bütün kategoriye sokma çabaları gibi, insanları iki gruba ayırmak da çok gerçekçi değildir. Hepimiz iki gruba da özgü davranışlar sergileyebiliriz. Ama önemli olan, davranışlarımızı inceleyerek daha çok B ve daha az A türüne girecek şekilde değiştirmemiz, esas olarak hayata ve sorunlarına daha sakin bir yaklaşım edinmeye çalışmamızdır. Başlangıçta, sizin için stres kaynağı olan şeylerin bir listesini yapabilirsiniz. Bunlar, geç kalan tren olabilir, komşunun havlayan köpeği, sigara içilmeyen bölümde sigara içen biri, ayrıntılı düğün hazırlıkları, bekleme kuyruğu ya da trafik sıkışıklığı, küstah bir görevli ya da yeni taşınacağınız bir ev olabilir.

Listenizi yapın ve sizi sıkıntıya sokan stres kaynaklarını belirleyin. Bunları saptadığınızda, karşınıza çıktıkları zaman sakin olmaya çalışın ve mümkünse sorunun kaynağına ulaşıp nasıl çözeceğinizi bulun.

Stresin Belirtileri:

Dinlenirken kendinizi suçlu ya da tedirgin hisseder misiniz?
Ertesi gün endişelenerek yatakta gözünüz açık yatar mısınız?
Gergin misiniz... yakanın boynunuzu sıktığını hisseder misiniz?
Sabırsız ya da huzursuz musunuz, başkaları konuşurken sözünü keser misiniz?
Kafanızın hep dolu olduğunu düşünür müsünüz, bir konuya yoğunlaşmakta güçlük çeker misiniz?
Sigara ya da içki içiyor musunuz, aceleyle yemek yiyor musunuz?
Hayat size krizlerle dolu mu görünüyor, her zaman bir sorununuz var mı?
Karar vermekte güçlük çekiyor musunuz?
İnsanlar istediklerinizi yapmadığında sıkıntı hissediyor musunuz?
Midenize sık sık sancı saplanıyor mu, ağzınız kuruyor, avuçlarınız terliyor ya da kalbinizde çarpıntı oluyor mu?

Bu soruların bazılarına EVET cevabı verdiyseniz, okumaya devam edin.

Stresden Kaçınmak İçin Ne Yapabilirim?

Sizde stres yaratan durumlarla karşılaştığınızda, bu durumu sakinleşmeniz için bir dürtü olarak kabul edin. Trafik sıkışıklığı sizi gerdiğinde, tersini yapın ve sakinleşin. Kollarınızı, boynunuzu esnetin, sıkışıp kalmış başka birine gülümsemeye çalışın.

Telefon meşgulse ya da taksiler işaretinize aldırmıyorsa, derin bir soluk alın ve yavaş yavaş bırakın. Böyle ufak tefek şeylerin sizi gerginleştirmesinin ne kadar komik olduğunu düşünün.

Ne kadar egzersiz yapıyorsunuz? Yavaşça, ritmik bir şekilde pedal çevirmek, koşmak ya da yüzmek stresin yarattığı gerginliği azaltmak için en uygun yollardır. İçinizdeki enerjinin boşalmasına, derin ve dinlendirici bir uyku uyumaya yardımcı olurlar. Yoga, jimnastik ya da rahatlama teknikleri de bu konuda size yardımcı olacaktır.

Sigara ve içkiyi azaltmaya çalışın. Kendinizi rahatlatmak için sigara ve içki kullanıyorsanız, sağladıkları rahatlama kısa süreli olacaktır. Sizi gerginleştiren sorunların çözümünde yetersiz kalırlar.

Bir iş yaparken başka bir iş yapmamaya çalışın. İşlerinizi önem sırasına göre planlı yapın. Kontrolü elinizden bırakmayın. Kısa sürede göreceksiniz ki, işleri son dakikada yetiştirmek yerine, gayet düzenli ve sakin bir şekilde yapmaktasınız.

İnsanlarla laflamak yerine onlarla konuşmaya çalışın ve söylediklerini dinleyin. Öğle yemeğini yavaş yavaş yiyin, yediklerinizin tadını çıkarın, işle ilgili sorunları unutun ve çevrenizi izleyin.


hastalıklar