Sigara:
Sigara Kalbi Neden Etkiler ?

Sigara dumanı kalp ve damarlara zarar verebilecek zehirli maddeler içerir:
Nikotin: Alışkanlık yaratıcı bu zehirli madde kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonun geçici olarak yükselmesine neden olur.Ayrıca, kanın pıhtılaşma riskini artırır.
Karbonmonoksit: Tütünün yanarken çıkardığı zehirli bir gazdır.Sigara dumanıyla içe çekilerek, kanın kalbe ve vücuda taşıdığı oksijen miktarında büyük azalmaya neden olur.
Bu nedenlerle sigara içtiğinizde, kalbiniz daha çok çalışır ve daha az oksijen alır.

Sigara İçenin Karşılaştığı Risk Nedir?

Sigara alışkanlığı akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve başka hastalıkların ortaya çıkma riskini büyük oranda artırır.Bu hastalıklar her zaman öldürücü olmasa da sağlığınızı ciddi bir şekilde etkileyebilir.İngiltere'de yapılan bir incelemeye göre, günde 20 sigaradan fazla içen tiryakilerin %40'ı daha emeklilik yaşına gelmeden ölmektedir.Oysa bu oran içmeyenlerde %15 dir.

Kadınlar da, enaz erkekler kadar sigaranın zararlarına açıktır.Üstelik sigarayla bağlantılı hastalıkların kadınlarda görünme oranı artmaktadır.35 yaşın üzerinde sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kalp hastalığı riski çok yüksektir.

Bugün, insanlar kalp sağlığını tehdit eden tehlikeler konusunda daha bilinçliler ve sigarayı bırakmaya yöneliyorlar.Neden siz onlardan biri olmayasınız?

Ya Sigara İçmeyenlerin Karşılaştığı Risk Nedir?

Sigaradan iki tür duman çıkar: Birincisi, sigaranın filtresinden süzülüp içe çekilen duman, ikincisi de yanan sigaranın ucundan direk havaya karışan dumandır.ikincisi süzülmediği için ilkine göre çok daha fazla zararlı madde içerir.Bu yüzden, özellikle uzun süreler boyunca bu tür dumanı solumak zorunda kalan sigara içmeyenler için son derece tehlikelidir.

Sigara içen anne-babaların çocuklarında, gene aynı nedenle zatürre, akciğer kanseri, bronşit gibi ciddi göğüs hastalıklarının görünme riski fazladır.İleriki yaşlarında sigara içmeye de eğilimli olurlar.

Bırakmanın Faydaları:

Sigarayı bırakırsanız, sağlığınızı tehdit eden riskler büyük oranda azalacaktır.Nikotinin alışkanlık yaratıcı etkisinden dolayı, rahatsızlık ve huzursuzluk duyabilir, zor günler geçirebilirsiniz.Ama sadece birkaç hafta süren bu zor dönem sonucunda kazançlı çıkan siz olacaksınız.Sigarayı bırakmak sadece sağlıklı hissetmenizi değil, kalp hastalıklarına yakalanma riskinin ilk yıl boyunca epeyce düşmesini de sağlayacaktır.Sigara içmemeyi sürdürürseniz zamanla hiç sigara içmemiş birinin sahip olduğu düşük riske de ulaşabilirsiniz.

Sigarayı bırakmanın, sağlıklı bir kalbe ve ciğerlere sahip olma dışında da yararları vardır.Sigarayı bırakmış kişi hemen farkedilir, çünkü yaşamaktan mutludur.Sigarayı bırakana kadar bu duygunun değerini anlamak güç olsa da bıraktığınızda ne kadar hoş bir duygu olduğunu göreceksiniz.Yediğiniz yemeğin tadından başlayarak her şey yeni, zevkli ve lezzetli gelmeye başlayacaktır.Vücudunuz formuna yeniden kavuştukça kendinizi daha canlı hissedecek, sigaraya HAYIR dedikçe kendinize saygınız artacaktır.

Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları:

Sigarayı bırakacağınız bir gün seçin ve o gün kesinlikle bırakın.
Sigarayı bıraktığınızı herkese söyleyin.Çevrenizdekilerin sizi sigarayı bırakmış biri olarak görmesi size destek olacaktır.
Günlük sigarayı bırakma kararı alın ve her seferinde bu kararınızı bir gün daha uzatın.
Sigarayı en çok istediğiniz anları belirleyin ve bu anlarda elinize tespih, kalem, dikiş, örgü gibi oyalanacak şeyler alın.
Sigara içmeyerek bir ayda yapacağınız tasarrufu nereye harcayabileceğinizi düşünün.
Sigarayı bırakmış biri değil, sigara içmeyen biri olduğunuzu düşünün.Sigara ikram edildiğinde, her seferinde "sigara içmiyorum, teşekkür ederim" deyin.
Sigara içme isteği duyduğunuzda, bırakmadaki başarınızı ve çektiğiniz zorukları düşünün.
İlk sigara bırakma denemesinde herkes başarılı olamaz.Sigara bırakılması güç bir alışkanlıktır ama denemekten vazgeçmeyin.
Bırakma konusunda yardımcı olabilecek yolları araştırın.Doktorunuza sigarayı bıraktırma sakızı, grup terapileri, hipnoz, akupunktur gibi bırakma yolları için başvurabilirsiniz.

Sigara İçmek Ya da İçmemek:

İnsanlar birçok nedenden dolayı sigarayı bırakıyorlar.Kötü kokusu, yüksek fiyatı, sigara içmeyenlerden gelen baskı, vücutta zindeliğin eksilmesi bu sebeplerden birkaçı.Ama en önemlisi, sigaranın insan sağlığına yönelik en büyük tehlikelerden biri olduğunun yavaş yavaş anlaşılmaya başlamasıdır.

İnsanlara sigaranın zararlarını sorduğunuzda alacağınız ilk cevap akciğer kanseri olacaktır.Oysa, sigaranın neden olduğu kalp hastalıkları akciğer kanseri kadar sık ve öldürücüdür.

Sigara içen orta yaşlı erkeklerde göğüs ağrısı (angina pectoris) görülme riski içmeyenlere göre iki kat daha fazladır. Günde 20 veya daha fazla sigara içen, 40 yaşındaki her 3 erkekten biri emeklilik yaşına ulaşmadan kalp krizi nedeniyle ölmektedir.

Gerçekte, sigara alışkanlığı kalp hastalıklarından ölme riskinizi iki kat artırmaktadır.İngiltere'de her sene sigara içen 35000 kişi kalp hastalığından ölmektedir.

Bütün bunlara ek olarak, akciğer kanseri, müzmin öksürük, bronşit, kan dolaşımı bozuklukları, boğaz tahrişi ve ülserin riskini de düşünecek olursanız, sağlıklı kalp isteyenlerin tütüne HAYIR demeleri hiç şaşırtıcı olmayacaktır.

Sigarayı Bırakınca Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Meydana Gelir?

20 dakika sonra Kan basıncı normale döner.Ellerin ve ayakların sıcaklığı artarak normale döner.
8 saat sonra Kandaki karbondioksit seviyesi normale döner.
24 saat sonra Kalp krizi riski azalmaya başlar.
2 hafta- 1ay sonra Dolaşım düzelmeye başlar.Akciğerlerin kapasitesi %30 artar.
1-9 ay sonra Öksürme yorgunluk, nefes darlığı azalır. Ciğerlerdeki siller normal işlevlerini yapabilir hale gelir. Siller ciğerleri temizleyerek enfeksiyon riskini azaltırlar.
1 yıl sonra Koroner kalp rahatsızlıkları riski sigara içenlerin yarısı kadardır.
5 yıl sonra Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle aynı düzeye iner.

Sigarayı bırakmanın sosyal açıdan sağlayacağı faydalar:

Kontrolün kendinizde olduğunu, iradenizin ne kadar kuvvetli olduğunu hissedersiniz.
Kendinize güveniniz artar.
Aileniz daha sağlıklı olur.
Daha sağlıklı görünürsünüz.
Bir sigara içebilmek için toplantıya ara verilmesini iple çekmezsiniz.
Sigaraya yapılan zamlar sizi hiç rahatsız etmez.
Egzersiz yaparken zorlanmadığınız için daha sportif olursunuz, bu da görünüşünüzü değiştirir.

Bana Kim Yardım Edebilir?

İlk durağınız doktorunuz olmalıdır. Grup terapileri öneren sağlık programları size yardımcı olabilir. Sigara içenlerin çoğu grup terapilerini cesaret kırıcı bulur. Amerikan Kanser Birliği, Amerikan Akciğer Birliği, Amerikan Kalp Birliği bu konuda mükemmel programlar bildirmiştir.

Nereden Başlayalım?

Mark Twain'in hoş bir lafı vardır. "Sigarayı bırakmak çok kolay, ben yüzlerce kez bıraktım!" Disiplinli biri için aniden kesmek kolay olabilir, ama çoğu kişi için hiç de kolay değildir. Bir daha sigara içmeme düşüncesi size dayanılmaz gelebilir. Bu yüzden önce kendinize sadece bir hafta bırakacağım diye söz verin. İlk dumansız haftayı başarıyla atlatırsanız başka bir hafta için daha söz verin ve böylece tamamen bırakıncaya kadar devam edin. Başetmeniz gereken iki önemli engel var: Nikotin bağımlılığı ve sigara alışkanlığı.

Bağımlılıktan Kurtulmak:

Tütün nikotin içerir. Nikotin bağımlılık yapar. Eğer aniden bırakırsanız bir takım fiziksel ve fizyolojik etkiler hissedeceksiniz. İştah açılması, sinirlilik, anksiete (tedirginlik), depresyon, uykusuzluk gibi etkilerdir. İlk hafta bu bırakma belirtileri ağır olur. Ama 2. haftadan sonra azalır. Bir ay içinde ise çoğu yok olur. Yavaş yavaş bırakırsanız bu etkiler daha az şiddetli, ama daha uzun olur. Bu yüzden aniden bırakma önerilir.

Alışkanlıktan Kurtulmak:

Düşünmeden, otomatik olarak sigara yakma ve bir nefes çekme alışkanlığından kurtulmalısınız. Öyleyse ne zaman sigara yakmaya yeltenseniz ne yaptığınız konusunda bilinçli olunuz. Sonra neden sigara içmek istediğinizi düşünün. Bir şeye mi üzüldünüz? Her zaman sigara içtiğiniz mekanda mısınız? Sinirli misiniz? Eğer ne zaman ve neden içtiğinizi anlarsanız kendinizi daha iyi kontrol edersiniz.

Nikotin Ciklet ve Bantları Yardımcı Olur mu?

Nikotin çiklet ve bantları sigara alışkanlığından kurtulmanıza ve sistemli olarak nikotin bağımlılığını yenmenize yardımcı olabilir. Tütünde bulunan nikotin zararlı maddeler içerir. Oysa çiklet ve bantlardaki nikotin farklıdır, zararlı maddeler içermez. Böylece sigara içme alışkanlığından yan etkiler azaltılmış biçimde kurtulmanızı sağlar. Bantlardaki nikotin derinizden yavaş yavaş değişik dozlarda kana karışır. Sigara kullanım sıklığına bağlı olarak yüksek dozlarda başlayıp sonra düşük dozlara geçebilirsiniz.

Bant kullanıyorsanız sigara içemezsiniz. Eğer içerseniz iki kat nikotin dozu nikotin zehirlenmesine ve kalp krizine yol açabilir. Bant varken sigara içmeye devam ederseniz hastanelik olursunuz. Nikotin çikletlerine gelince, alışkanlıktan kurtulduğunuz an çikleti bırakınız. Hiç bir yöntem sizin nikotin bağımlılığınıza kesin çözüm getirmez. Bunlar sadece yardımcı yöntemlerdir. Önemli olan sizin sigarayı bırakmaya kesin kararlı olmanızdır. Çiklet veya bantlar sigarayı bırakma programında ortaklaşa kullanılır.

Öneriler:

Arkadaşlarınıza, ailenize kısacası çevrenizdeki herkese sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Kendinizi ilk bir-iki hafta içinde tedirgin hissedebilirsiniz. Ama bunlar geçicidir. Herkesten yardım ve anlayış beklediğinizi iletin.
Kendinizi meşgul edin ve sigara içme fikrini kafanızdan uzak tutun. Spor yapabilirsiniz, hobilerinizi geliştirebilirsiniz. Sigara içmeyen arkadaşlarınızı ziyaret edin. Sigara içilen yerlerden (kokteyl, telefon konuşmaları, televizyon seyretme) kaçının.
Hastane ortamı sigarayı bırakma için en uygun ortamdır. Bu ortam kontrollü ve idealdir.
Bağımlılıktan kurtulursanız bir daha asla sigara içmeyin. Küçük bir nefes bile! Bir çok kişi sosyal olmak için içtikleri tek sigara ile yine bağımlı oldular unutmayın!
Bir sigara içeceğinize şunları deneyin: Sigaralarınızın her zaman durduğu yere bir paket çiklet koyun, Sigara içmek istediğiniz herzaman bir bardak su için, Spora başlayın. Böylece tedirginliğiniz azalır ve alabileceğiniz kalorileri yakarsınız.
Sigaralarınızı her zaman bulamayacağınız yerlere saklayın.
Karton yerine paket alın.
Tatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının.Düşük kalorili beslenin. Sigara bırakanlarda kilo alma sorun olabilir.

Bunları Biliyor muydunuz?

Tütüne bağlı hastalıklardan ölüm önlenebilir. ABD'de her yıl 340 bin kişi bu hastalıklardan ölüyor. Sigara içen ve yaşamları boyunca da içmeye devam eden gençlerin yarısı tütün nedeni ile öleceklerdir. Sigara içen annelerin doğacak çocukları da zarar görür. Düşük, düşük doğum ağırlığı, hamilelik komplikasyonları, bebeklik ve çocukluk dönemleri sağlık sorunları riski vardır. Sigara tüm kanser türlerinin %30'nun, akciğer kanserlerinin ise %80-90 nedenidir. Erkeklerde en sık ölüm nedeni olan kanser türü akciğer kanseridir. Kadınlarda en sık neden meme kanseri iken son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri en sık ölüm nedeni haline gelmiştir. Sigara içenlerin, içmeyenlere göre kalp krizinden ölme olasılığı iki kat, ani kalp durması riski üç kat daha fazladır. Pipo ve sigara içenlerde, içmeyenlere göre ağız ve yemek borusu kanserleri beş kat daha fazladır. Sigara, ses kaybına ve ölümünüze yol açan gırtlak kanserinin başlıca nedenidir. Sigara içenler içmeyenlere göre; zatürre, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit gibi hastalıklara daha kolay yakalanır ve daha zor iyileşirler. Hatta sigara içenlerle çalışan veya yaşayan ama kendisi sigara içmeyen kişilerde bile bu göze çarpar. Çocuklarda bu durum daha belirgindir.


hastalıklar