OBEZİTE (ŞİŞMANLIK):
Fazla Kiloların Yarattığı Sorunlar:

Fazla kilolu olmak ciddi bir sorundur. Bir süpermarkete gittiğinizde, raflardaki kiloluk şeker paketlerinden birini elinize alın ve tartın. Birçok insan yaklaşık 13 kilo kadar fazla ağırlığa sahiptir. Yani bu şeker paketlerinden 13 tanesini gün boyu üzerlerinde taşırlar. Aşırı kiloların vücudu çökerttiğini, eskittiğini görebilmek için bu örnek yeterli olsa gerek. Ağırlığınız arttıkça kalbiniz daha çok çalışmak zorunda kalır. Aşırı kilolu insanların vücutlarında daha çok yağ olmanın ötesinde, kanlarında da daha çok yağ bulunur. Bu yağ (kolesterol), kan damarlarında kalp krizi ve felç riskini artıran birikintilerin oluşmasına yol açabilir.

Fazla kilolardan eklemler de zarar görebilir. Vücudunuz belirli bir ağırlığı taşıyacak güçtedir. Fazla yüklenen bir otomobilin homurdanmaya başlaması gibi, aşırı yüke terk edilen vücut da şikayete başlayacaktır. Bu durum, zamanla mafsal iltihaplarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Kilonuzu azaltırsanız, eklemleriniz size ödül olarak artan bir hareketlilik sunacaktır. Kilolarını azaltan birçok insan hareket olanaklarının büyük miktarda arttığını görmüştür.

Aşırı kilolu olmanın sağlık açısından yüksek tansiyon, felç, şeker hastalığı, bronşit ve safrakesesi taşları gibi başka tehlikeleri de vardır. Ama unutmayın, ideal vücut ağırlığına ulaşırsanız, bu hastalıkların ortaya çıkma riski büyük oranda azalabilir.

İnsanlar, aşırı kilolu olmayı genellikle duygusal sorunlarının bir sonucu olarak düşünürler. Bu düşünce zaman zaman doğrudur ama çoğunlukla da tersi geçerlidir.

Aşırı şişman ya da zayıf olmak içimizde birikmiş öfkenin bir ifadesi olabilir. Endişeli, güvensiz, yalnız, sıkıntılı ya da gergin olduğunuz için yemek yiyorsanız, bu streslerin azalmasıyla birlikte çok daha kolay kilonuzu düşürebilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Öncelikle, mucize diyetlere, iştah kesici haplara ve moda olan bir takım yollara başvurmayın. Bunların etkileri kısa sürelidir ve kaybettiğiniz kiloları tekrar alabilirsiniz. Amacınız yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı yeniden düzenlemek olmalı, uzun vadeli düşünmelisiniz. Seçeceğiniz yeni gıdaları bundan böyle sürekli tüketecek, alışveriş alışkanlıklarınızın da değiştiğini göreceksiniz.

Başarılı Olduğunuzda
Vücut ağırlığınız uygun bir düzeye geldiğinde ve bu ağırlığı korumak için yeni gıdalarla beslenmeye başladığınızda, formda görünecek ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Tartıda okuduğunuz rakamlarla birlikte ciddi hastalıklara yakalanma riskiniz de küçülecek. Duyduğunuz güven ve enerji hayatın başka alanlarında ilerleme isteğinizi artıracak, daha önceden hiç düşünmediğiniz bir cesarete sahip olacaksınız.

Kilolarınız İçin Ne Yapabilirsiniz?

Beslenme
Büyük bir öğün yerine günde 3 normal öğün yemek yiyin. Sadece yediklerinizin miktarının değil, türlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Yağı az gıdaları ızgara, haşlama ya da buğulama olarak yiyin, cips gibi yağlı ve kızarmış yiyecekleri daha az tüketin. Her tür yağı, sıvı yağları, margarini ve tereyağını ölçülü kullanın. Doymamış yağ oranı yüksek bir margarin seçin. Bol bol taze sebze yiyin ve puding yerine taze meyveleri tercih edin. Buğday ekmeği, kabuklu patates ve yüksek posalı tahıllar gibi lif açısından zengin ve nişastalı gıdaları beslenmenize ekleyin. Çok fazla kalori almadan doymanızı sağlar. Su ve düşük kalorili hafif içecekler gibi sıvıları bol bol için, kalorisi fazla olan alkolü azaltın. Fazla kalorili olduğu için şeker, şekerleme, çerez, kek, bisküvi, pasta ve böreklerden kaçının.

Egzersiz
Kiloyu dengelemenin öbür yüzü de, yüzme, yürüyüş gibi hareketli egzersizlerdir. Fazla kilolardan kurtulmada ve vücut ağırlığını düzenlemede yardımcı olurlar. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Kısa yolculuklar da araca binmek yerine yürümeyi tercih edin. Zevk alacağınız bir spor yapmayı deneyin.

Diyetle İlgili Söylentiler:

Vücut ağırlığının kısa sürede dengelenebileceğine dair yaygın bir kanı vardır.Mucize diyetlerin çokluğu karşısında hiç de şaşırtıcı olmayan bir durum. Aşırı kiloların verilmesi, ağır ilerleyen bir süreçtir. Boyunuza ve yapınıza uygun ağırlığa ulaşana kadar haftada 1 kilo vermeyi hedeflemelisiniz. Kilo vermek için en etkili yol dengeli beslenme ve düzenli egzersizdir. Yaktığınızdan daha az enerji (kalori) almanız fazla kiloları vermeniz için yeterli olacaktır.

Birçok insan, kilo vermek için azaltılması gereken tek şeyin beslenmelerindeki şeker olduğunu düşünür. Ama tüketilen yağ miktarının azaltılması çok daha önemlidir. Ancak bir miktar yağın sağlığımız için gerekli olduğunu düşünerek yağı tümüyle kaldırmamalıyız.

Fazla kilolu olmak sadece estetik bir sorun değildir. Kilonuzun uygun düzeyin üstünde kalması sağlığınız için de tehlikeli olacaktır. İdeal ağırlığa ulaştığınızda egzersiz yapmayı sürdürmeli, iyi dengelenmiş bir beslenme uygulamalı ve ideal kilonuzu korumalısınız.


hastalıklar