Doğuştan Kalça Çıkığı:

Kalça ekleminin hastalıkları içerisinde doğuştan kalça çıkığının (DKÇ) ayrı bir önemi vardır. Doğuştan kalça çıkığı ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de o kadar kolay, kısa ve başarılı olmaktadır. Erken tanı ve uygun tedavi hiçbir sakatlık bırakmadan tam iyileşme sağladığı halde, gecikmiş veya uygun olmayan tedaviler pek çok sorunlar yaratmaktadır. Ülkemiz de de maalesef doğuştan kalça çıkığında en önemli sorun geç tanıdır.

Nedenleri:

DKÇ nedenleri arasında çocuğun rahim içi kötü yerleşimi, genetik bozukluklar, bağ gevşekliği ve çevresel faktörler sayılabilir. DKÇ için risk faktörleri arasında ilk doğum, makad gelişi ve oligohydramnios sayılabilir. Ülkemizde halen bazı bölgelerde uygulanmakta olan kundak, DKÇ görülme sıklığını arttıran en önemli çevresel faktörlerden bir tanesidir. DKÇ kızlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülür, DKÇ lerin büyük çoğunluğu sol kalça eklemindedir.

Nasıl Anlaşılır?

Tanıda yeni doğanın kalça eklemi muayenesi çok önemlidir. Basit iki manevra ile kalça ekleminin konumu tespit edilebilir. DKÇ 3 türde olabilir.
Tipik çıkık
Çıkabilen
Yarı çıkık
Tanıda çocuk hastalıkları uzmanı ve ortopedistin muayenesi ve durumu tespiti önemlidir. Diğer teşhis yöntemi röntgen ve ultrasonografidir. Ultrasonografi, bu konuda tecrübeli bir radyoloğun yanılma oranının az olması ve ek bir girişim gerektirmemesi nedeniyle sık kullanılan bir tanı yöntemidir. Ülkemizde evlerde yapılan doğumların fazlalığı nedeniyle yeni doğan çocuğun kalça muayenesi yapılamamaktadır. Bu da o dönemde kolayca tespit edilebilecek çıkıkların saptanamamasına ve ancak geç dönem bulgular ortaya çıktıktan sonra doktora başvurulmasına neden olmaktadır. Bu da en önemli dönem olan ameliyatsız tedavi döneminin kaçırılmış olması demektir.

Anne Nasıl Anlar?

Kalça ve uyluk çizgilerinin asimetrisi
Her iki bacak arasındaki uzunluk farkı
Bacakların yana tam açılamaması
Geç yürüme
Yürüdükten sonra topallama

İlk üç ayda teşhis edilirse uygulaması ve kullanımı kolay, ucuz, başarı oranı oldukça yüksek bir tedavi yöntemi olan bandaj tatbik edilir. Üç ay ile 1 yaş arasındaki tedavi traksiyon, genel anestezi altında çıkığın yerine konulması ve gövde bacak alçısı olarak sıralanabilir. Bir yaşından sonra DKÇ nin ameliyatsız tedavisi başarılı değildir. Ameliyattan sonra en az 1.5 ay alçı gerekmekte olup alçı çıkartıldıktan sonra gelişen kalça eklemi sertliği nedeniyle rehabilitasyon gerekli olabilir. Bu nedenle erken tanının önemi tartışılmazdır.


hastalıklar